O opuščanju kajenja obstaja veliko mitov. Skoraj toliko, kot da si jih je izmislila tobačna industrija. Je že prepozno? Se boste zredili? Ali bom postal živčna razvalina in si pogrizel vse nohte? Če mi ni uspelo prvič, ali to pomeni, da mi ne bo uspelo nikoli? Nekaj teh mitov razbijamo za vas.

Prvi mit: »Prepozno je, da bi odnehal, škoda je že narejena.« Ne drži, nikoli ni prepozno, da bi prenehali s kajenjem. Po podatkih WHO že v prvih 12 urah ogljikov monoksid v vaši krvi upade na normalno raven. V dveh do dvanajstih tednih se vaš krvni tlak in delovanje pljuč izboljšata. V enem do devet mesecev se pomiri kašelj in izboljša dihanje. V enem letu po prenehanju kajenja je tveganje za nastanek srčnih bolezni za polovico manjše kot pri kadilcu. Prenehanje s kajenjem ima torej kratkoročne neposredne učinke na naše zdravje in počutje, zato je smiselno in koristno ne glede na starost.

Drugi mit: »Če mi ni uspelo enkrat, mi ne bo nikoli.« Prav tako ne drži. Po podatkih WHO je v povprečju uspešen pravzaprav šele sedmi poskus prenehanja s kajenjem. Zato je ključnega pomena vztrajnost in poskušanje novih možnosti in pristopov. Ljudje smo si različni, zato so si različni tudi načini opuščanja kajenja. Če je za enega dovolj že preprosta odločitev, bodo za nekoga drugega bolje učinkovali nikotinski obliži, za tretjega terapija ali hipnoza. Pomembno je, da ob prvem spodletelem poskusu ne odnehate, ampak se iz njega nekaj naučite in poskusite znova. A morda drugače.

Tretji mit: »Zaradi opustitve kajenja se bom zredil.« Da, brez dvoma drži, da nekateri v tem procesu tudi pridobijo nekaj teže, a to ni nujna posledica. Eden izmed razlogov za to je verjetno v tem, da se po opustitvi kajenja izboljšajo posameznikov vonj in okus, zaradi česar jim lahko tudi bolj diši hrana in se jim vzbuja apetit. Mi pravimo – izkoristite slabost v vašo prednost! Z izboljšanjem vaših čutil lahko začnete odkrivati tudi bolj zdravo hrano, nove okuse in vonjave, pri tem pa je seveda potrebna tudi zmernost. Prav tako je pomemben dejavnik vaše telesne teže gibanje, zato vam priporočamo tudi veliko aktivnosti na prostem!

Četrti mit: »Postal bom bolj živčen in nemogoč za okolico.« Prenehanje s kajenjem prinaša tudi nekaj odtegnitvenih simptomov, kot je slaba volja ali živčnost, zato velja razmisliti o postopnem zmanjševanju vaše dnevne doze, s čimer se bo telo postopoma navajalo na odsotnost škodljivih snovi v vašem telesu, zaradi česar bodo tudi psihološke posledice prenehanja blažje oziroma jih ne bo. Hkrati pa ne drži tudi mit, da nikotin zmanjšuje stres. Znanstveniki so namreč dokazali, da je ravno nasprotno, da nikotin stres povečuje, medtem ko je občutek sprostitve pri kajenju posledica tega, da ste si vzeli nekaj časa zase in naredili nekaj globokih vdihljajev in izdihljajev. Naredite to brez cigarete.

Peti mit: »Tveganju se izognem tudi, če samo zmanjšam kajenje.« Res je, da če boste pokadili samo pet namesto 20 cigaret na dan, bo vaše tveganje za bolezni ali prezgodnjo smrt manjše. A v primerjavi s popolno opustitvijo še vedno veliko večje. Zmanjševanje kajenja je brez dvoma koristno in v smislu postopnega navajanja telesa v izogib odtegnitvenih simptomov morda celo smiselno, a vaš cilj bi v vsakem primeru moralo biti popolno prenehanje s kajenjem. Prenehanje ne potrebuje biti takojšnje, če vam to iz takšnih ali drugačnih razlogov ne ustreza. Ampak pri tem vam priporočam, da si začrtate pot prenehanja in tudi določite svoj časovni cilj.