Kajenje ni zgolj slaba razvada, ampak je resna in težavna zasvojenost. Prenehanje s kajenjem je zato eden izmed najbolj resnih izzivov, s katerim se bo kadilec soočil v življenju. Pri tem igrajo partnerji, družina in prijatelji eno ključnih vlog. Kako podpreti vašega kadilca in preživeti?

Začnite se pogovarjati. Veliko kadilcev težko govori o svojih razmišljanjih o opustitvi kajenja. Po eni strani nas je strah morebitnih porazov, po drugi strani se sramujemo svoje zasvojenosti ali pa si je niti ne upamo priznati. Pomembno je, da se pozitivno odzovete na kadilčevo željo po pogovoru oziroma pogovor subtilno pričnete sami. Če ste sami bivši kadilec, lahko delite vašo izkušnjo. Najbolj pomembno je, da mu poveste, da mu boste stali ob strani ne glede na vse. Veliko sprašujte. Kako si začel kaditi? Kakšna je bila tvoja prva izkušnja? Zakaj si želiš prenehati s kajenjem? In poslušajte.

Ne pametujte. Naštevanje slabih strani kajenja, navajanje strašljivih statistik, vzbujanje krivde, štetje cigaret, zavijanje s pogledi in podobno vašemu dragemu kadilcu ne bo pomagalo do cilja. To vas bo kvečjemu oddaljilo od njega in zapravili si boste priložnost, da se bo v stiski in trenutkih krize obrnil na vas. Zavedajte se, da je boj z zasvojenostjo za marsikoga zelo težak, poln porazov, samoobsojanja, nizke samozavesti. Verjetno si v takšnem stanju tudi sami ne bi želeli, da bi vam nekdo pametoval in vas še bolj potiskal na dno?

Ponudite alternative. Svojemu dragemu kadilcu lahko pomagate s predlogi za brezkadilske aktivnosti. Lahko ga povabite v kino (naj sam izbere film, ki si ga želi pogledati), ga odpeljete na sprehod, načrtujete druženje s prijatelji ali obisk galerije. Lahko se skupaj prijavita na tečaj tanga ali obiščeta delavnico slikanja z akvareli. Najrazličnejši »sprožilci« in hrepenenja po cigareti so normalen del procesa odvajanja. Razmislite že v naprej, kako jih lahko pomagate premagati. Ob krizi lahko predlagate skupno predihavanje, pozdrav soncu, deset počepov ali divji ples na njegovo najljubšo pesem. Lahko mu poveste šalo ali karkoli vam v tistem trenutku šine skozi misli. Pomembno je, da ga zamotite in odpeljete misli drugam.

Bodite potrpežljivi in pozitivni. Biti v podporo nekomu, ki poskuša prenehati s kajenjem, je lahko tudi naporno in stresno. Odtegnitveni sindromi lahko vplivajo tudi na spremembe v razpoloženju, zato njegovega razpoloženja ne jemljite osebno.  Fokusirajte se na pozitivne stvari, ne popustite. Vaša podpora je zelo pomembna. Hrepenenje po cigareti je lahko zelo težko, zato mu ne pustite, da izgubi samozavest in odstopi od svoje zaveze. Povejte mu, da ste ponosni nanj. Če mu kdaj spodleti, se ne jezite nanj. Dajte mu vedeti, da se zavedate, kako težko je in ga opomnite na napredek, ki ga je že naredil. Ostanite pozitivni in neskončno potrpežljivi.

Proslavljajte uspehe. Prepoznajte male in velike zmage vašega dragega bojevnika proti kajenju. En dan brez cigarete, prvi teden, prvi mesec, prvo leto. Vsaka priložnost je vredna divjega proslavljanja! Pošljite razglednico ali šopek rož. Presenetite ga z vstopnicami za koncert. Skuhajte mu večerjo. Prav tako ne pozabite na majhne komplimente: »To življenje brez cigaret ti res zelo dobro dane – še nikoli nisi zgledal tako dobro!«  Korak za korakom bo vsak dan bolje in lažje. Morda boste na tej poti tudi sami pridelali kakšno prasko, a na koncu boste njegov soborec in njegova zmaga bo prav tako tudi vaša!