Kot dolgoletni kadilec vam lahko to povem iz prve roke. Če pomislim nazaj, je bilo med mojimi partnerkami več nekadilk kot kadilk. Tudi moja žena je nekadilka. Verjetno je res, kar pravijo, da se nasprotja privlačijo. A pri njih me je privlačilo še nekaj. Tolerantnost.

Tolerantnost je namreč sila lepa lastnost. Pomeni dopuščanje svobode posameznika. Pustiti biti drugačen. Biti ti. Tudi s kakšno slabostjo ali dvema. In občutek, da te ima nekdo rad tudi kakšni slabosti ali pomanjkljivosti navkljub, je osvobujoč. Pomeni resnično ljubezen. Odpuščanje. A imeti nekoga rad, kljub toleranci do njegovega kajenja, vendarle pomeni tudi skrb za njegovo zdravje. Spraševanje, ali se boste postarala skupaj? Koliko skupnih let vama je še namenjenih?

Kadilci smo, po drugi strani, sila netolerantna bitja. Predvsem do tistih, ki nam »težijo« zaradi kajenja. Ko sem oblikoval cigaretnico Quittr, mi je žena rekla, da je to verjetno edino »protikadilsko« darilo, ki bi mi ga upala podariti, ne da bi se nemudoma ločil od nje. Malce je sicer pretiravala, ampak zelo daleč od resnice tudi ni bila. Kadilci res ne prenesemo dobrohotnih nasvetov o bolj zdravem življenju in vseh dejstev o škodljivosti kajenja. S tem seveda nočem reči, da ozaveščanje o škodljivosti kajenja ni koristno in potrebno, a osebno sem prepričan, da je učinkovit pristop v pozitivni psihologiji.

Pozitivna psihologija je psihološka disciplina, ki se ukvarja s preučevanjem človeške sreče, zadovoljstva, blagra in podobnega. Izraz pozitivna psihologija je prvič uporabil psiholog Abraham Maslow leta 1954 v knjigi Motivacija in osebnost. Maslow je sicer znan po njegovi »hierarhiji potreb«, ki se začnejo z osnovnimi fiziološkimi potrebami (hrana, voda, kisik) in se dvigujejo preko potreb po varnosti, pripadanju, ugledu, znanju do estetskih potreb in samouresničitve.

Raziskovalci iz univerz Brown in Oxford so pred leti izdelali študijo o vplivu pozitivne psihologije pri prenehanju kajenja, kjer so se osredotočili predvsem na izboljšanje razpoloženja pri ljudeh, ki so se odvajali od kajenja s principi pozitivne psihologije. Negativni stranski učinki odvajanja od kajenja so namreč tudi nihanja razpoloženja ali celo depresija, zato je izredno pomembno, da posameznik, ki se poda na pot opuščanja kajenja, dobi dovolj podpore, vzpodbude in pozitivnih sporočil iz svoje okolice. Rezultati študije so pokazali veliko uspešnost pozitivne psihologije pri opuščanju kajenja.

In tu pridete na vrsto vi, naši partnerji. Z vami smo na tem potovanju proti samouresničitvi in verjemite, da v njej tudi sami ne vidimo kajenja. In kot v vseh drugih dimenzijah samouresničitve, si od vas želimo podpore, vzpodbude in dobre volje, ki nam je v neskončno oporo tudi takrat, ko smo sami šibkejši in manj odločeni. Če je za življenje s kadilcem morda potrebna velika mera tolerantnosti, je za podporo pri prenehanju kajenja najbolj pomembna vaša pozitivnost.