Kot oblikovalec verjamem v izredno moč designa, ki na neskončno načinov presega njegovo estetsko dimenzijo. Dober design rešuje ali povzroča težave. Lahko skrajša ali podaljša čakalne vrste. Lahko poenostavi ali zaplete izpolnjevanje obrazca. Pa se lahko design spopade tudi s kajenjem?

“Good design is innovative. Good design must be useful. Good design is aesthetic design. Good design makes a product understandable. Good design is honest. Good design is unobtrusive. Good design is long-lasting. Good design is consistent in every detail. Good design is environmentally friendly. And last but not least, good design is as little design as possible.” To so besede enega največjih industrijskih oblikovalcev Dietra Ramsa, ki je oblikoval nešteto brezčasnih izdelkov podjetja Braun. V teh Ramsovih besedah je zajeto bistvo koncepta, ki se imenuje »Design Thinking«.

Design thinking je proces, ki izhaja iz poznavanja uporabnika in njegovih potreb, neprestanega izzivanja predpostavk, redefiniranja problemov, kreiranja inovativnih rešitev in prototipov ter testiranja in učenja na izkušnjah ter v realnih situacijah. Proces je sestavljen iz petih faz - Spoznavanje, Definiranje, Ideiranje, Prototipiziranje in Testiranje. Moje izhodišče pri oblikovanju cigaretnice Quittr in pri izdelavi Quittr metode je bila prav metoda Design thinking.

Spoznavanje. Spoznaj se. Vprašaj se, kaj ti pomeni kajenje? Kdaj in zakaj si začel? Kdaj zjutraj prižgeš prvo cigareto in kaj ti to predstavlja? Vprašaj se, zakaj želiš prenehati? Te skrbi zdravje, želiš svoje otroke zaščititi pred pasivnim kajenjem? Definiraj svoj osebni motiv. Lahko je samo eden. Zapiši ga. Odgovori na vprašanje – zakaj? Kaj je tisto, zaradi česar si želim prenehati?

Definiranje. Definiraj svoj cilj. Bolj jasen, kot bo tvoj cilj, lažje ga bo doseči. Poskusi napisati svoj cilj v eni povedi. Na primer: »Nikoli več ne bom pokadil niti enega cigareta več.« ali »V roku enega leta bom prepolovil svojo trenutno dnevno porabo.« Razmisli o svojem cilju. Prespi ga. Če se ti bo zazdel preambiciozen, ga lahko tudi redefiniraš. Tudi majhni koraki pripeljejo do cilja.

Ideiranje. Načrtuj aktivnosti, ki bodo nadomestile kajenje. Po eni strani boš z manj kajenja pridobil kar nekaj dodatnega časa v dnevu, po drugi strani pa si ga boš moral zapolniti z nečim drugim, sicer se bo stara navada kaj hitro povrnila. Možnosti je neskončno, od kratkih meditacij do nove športne aktivnosti ali hobija. Razmisli, kako se lahko izogneš stvarem, ki jih povezuješ s kajenjem. Jutranja kava? Lahko je tudi zeleni čaj.

Prototipiziranje. Preskušaj različne stvari. Morda se ne boš lotil vsega, česar si se namenil ali pa te kakšna aktivnost preprosto ne bo pritegnila dovolj. Opuščaj, kar ne deluje in preskušaj nove pristope, nove načine. Pomembno je, da ostaneš aktiven in da v trenutkih krize stisneš zobe. Pa tudi, da si znaš odpuščati majhne napake, spodletele poskuse in si jih ne jemlješ preveč k srcu. Bodi aktiven in inovativen. In nikoli ne odnehaj.

Testiranje. Spoznavaj se. Bistvo vsega je spoznavanje samega sebe. Pot opuščanja kajenja je lahk dolga in težka, polna stranpoti in porazov, zato je potrebno biti vztrajen in se nikoli ne predati. Vprašaj se, kaj deluje zate in ali si na pravi poti? Če bo občutek dober, verjetno si. Če ne, se boš moral vprašati o novem pristopu in odkriti nove načine, ki ti bodo ustrezali. In zapomni si – nikoli se ne ustavi!