Prenehanje s kajenjem je velik izziv za kadilca. Več kot tri četrtine vseh kadilcev na svetu neprestano razmišlja o tem, da bi prenehali s kajenjem, a po podatkih WHO je uspešnih zgolj 4% poskusov. Za vas smo zbrali sedem najboljših nasvetov, kako se lotiti opuščanja kajenja.

1. Odgovorite si na vprašanje – zakaj?
Potrebovali boste močan motivator in osebni razlog, zakaj prenehati s kajenjem. Želite zaživeti bolj zdravo? Se želite osvoboditi odvisnosti? Želite vašim bližnjim prihraniti škodljivost posrednega kajenja? Želite še dolga leta uživati življenje z vašimi otroci, vnuki in pravnuki? Izberite odgovor, ki vam bo dal misliti vsakič, ko si boste zaželeli prižgati cigareto.

2. Začnite postopoma.
Ljudje smo si različni in za nakatere je brez dvoma najbolj učinkovito, da se odločijo, da od jutri naprej nehajo kaditi. A navkljub učinkovitosti za nekatere, je takšna odločitev lahko tudi razočaranje za večino drugih. Poskusite zmanjševati postopoma in tako tudi postopoma navajati telo na manjše količine škodljivih snovi, zaradi česar bodo tudi vaše odvajalne krize blažje ali pa jih skoraj ne bo.

3. Pomagajte si z bližnjimi.
Povejte za svojo odločitev partnerju in prijateljem, saj so vam lahko v veliko oporo, predvsem v trenutkih, ko si zaželite prižgati cigareto. Zavedajte se, da so vaši bližnji visoko motivirani za vaše prenehanje kajenja, zato vam bodo z veseljem stali ob strani in vam pomagali na tej poti. Lahko se vključite tudi v kakšne organizirane podporne skupine ali pa obiščete terapevta. Že nekaj terapij je lahko učinkovitih.

4. Izogibajte se alkohola.
Večina povratnikov, ki se iz abstinence povrnejo med kadilce, kot enega glavnih povzročiteljev navedejo alkohol. Vsi kadilci vemo, kako nevarna kombinacija sta alkohol in kajenje, zato je potrebno na to biti še posebej pozoren. Seveda ne mislim, da se je potrebno alkoholu povsem odpovedati, vseeno pa močno svetujem zmernost in posebno pozornost v začetnem obdobju opuščanja kajenja.

5. Ozavestite svoje navade.
Postanite pozorni na to, kdaj, kje in ob katerih priložnostih posežete po cigareti. Je povezan z jutranjo kavo? Je živčno kajenje pred sestanki? Je trenutek sprostitve po napornem delovnem dnevu? Za en teden vodite svoj dnevnik kajenja in si zapisujte, kdaj vam zares ugaja, kdaj pa to naredite samo iz navade ali živčnosti. Razmislite, katerih cigaret v dnevu bi se lahko najprej znebili in ob katerih priložnostih so vam najbolj pomembni?

6. Sprostite se.
Eden glavnih razlogov, zakaj kadimo, je tudi ta, da nas kajenje pomirja. A obstaja še veliko drugih načinov, ki nam lahko pomagajo pri tem. Poskusite večerni cigaret nadomestiti s 5-minutno meditacijo. Samo zaprite oči in čas, ki bi ga namenili kajenju, bodite pozorni na svoje dihanje, na telo in misli. Tudi vaš partner vam bo namesto enega cigareta z veseljem zmasiral noge. Poskusite trenutke za kajenje nadomestiti z drugimi prijetnimi trenutki.

7. Nagradite se.
Kaj kmalu boste opazili, da ima vaše zmanjševanje ali opustitev kajenja tudi zelo pozitivne učinke na vašo denarnico. Ne kadite že en mesec? Privarčevali ste 200 EUR. Ne kadite že eno leto? Bogatejši ste za skoraj tri tisočake! Brez dvoma ste si zaslužili nagrado in zagotavljam vam, da si še nikoli niste kupili kakšne stvari s takšnim zadovoljstvom, kot je iz privarčevanega denarja od cigaret!